Redesigning breakfast, del 6 – Whipped ricotta blueberry toast

Receptbild av en ricottatoast

Jag älskar denna receptbild! Trots att blåbärskompotten flöt ut och min hand ser ihoptryckt ut. Jag fick heller inte till nagellack med generativ AI, så jag gav upp helt och adderade ingenting till bilden. Men den är härlig ändå! Och detta recept alltså… så GOTT!

Originalreceptet kommer från Elsa Billgren, som i sin tur inspirerats av Frederik Bille Brahe, men jag har i vanlig ordning ändrat och justerat lite. Ricottan blir så himla fin och fluffig som små moln när man spritsar ut den, men orkar man inte det går det såklart lika bra att bara bre ut med kniv.

Whipped ricotta blueberry toast (2 st)

Ingredienser:

  • 200 g ricotta

  • En nypa vaniljpulver

  • Rivet skal från 1 citron

  • 175 g frysta blåbär

  • Honung efter smak

  • 2 skivor surdegsbröd

  • Färska blåbär som topping (valfritt)

Gör så här:

  1. Blåbärskompott:
    Tina blåbären i en kastrull och tillsätt rivet skal från ca 2/3 av citronen samt honung efter smak (ca 1–2 msk). Låt småkoka tills kompotten börjar tjockna. Ställ åt sidan för att svalna.

  2. Ricottakräm:
    Vispa ricottan i blender eller matberedare tills den blir slät och fluffig. Tillsätt vaniljpulver, resten av citronskalet (1/3) och lite honung (ca 1 tsk) efter smak.

  3. Bröd:
    Stek surdegsbrödet i smör i en stekpanna tills det blir gyllene och krispigt på båda sidor.

  4. Montering:
    Spritsa eller bred ut ricottan på brödet, toppa med blåbärskompott och gärna några färska blåbär.

Ricottaförpackningar

Omdesignad ricottaförpackning

Den ursprungliga ricottaförpackningen kändes generisk och lite rörig, med en platta på en ganska trist bild. Det fanns inget tydligt formspråk som lyfte fram själva produkten eller gav den någon egen personlighet. Jag tycker inte heller att man måste ge tips på användningsområde på framsidan av en förpackning (det är förmodligen inte när kunden plockar upp förpackningen i butiken som beslut tas om vad som ska lagas).

I den nya designen ville jag ta ett helt annat grepp: en ren, grafisk etikett med inspiration från klassisk italiensk typografi och mönster. Färgpaletten är enkel och elegant och uttrycket blir både mer intressant och känns mer premium. Som att den hör hemma i en italiensk delikatessdisk.

Next
Next

Redesigning breakfast, del 5 – Nyttigt bananbröd