Screen Eats, del 2 – the chocolate babka från Seinfeld
I mitt sidoprojekt Screen Eats återskapar jag sex ikoniska rätter från sex ikoniska tv-serier, från Twin Peaks till Seinfeld, komplett med fotografering, styling och design av en rekvisitadetalj.
För att det inte finns något bättre än mat, tv och design, såklart!
(Recept, foto, styling, rekvisitadesign och animation av mig)
Jerry: “They got the last babka!”
Elaine: “I know, they’re going in first, with the last babka!”
Jerry: “That was our babka.”
Elaine: “You can’t beat a babka...”
Jerry: “We HAD that babka!”
Haha, babka-scenen i Seinfeld alltså (S5 E13)... Ikonisk. Ända sedan jag såg den första gången någon gång på 90-talet har jag varit fascinerad av den där babkan. Jag har föreställt mig hur mycket godare den skulle smaka än “the lesser babka” (kanel) och undrat om det här traditionellt judiska bakverket är mer som en typ av kanellängd eller mer ett bröd av typen bananbröd? 30-någonting år senare provade jag äntligen att baka det!
The Royal Bakery var ett påhittat bageri i serien, men det baserades på ett verkligt som låg på West 72nd Street, så jag var såklart tvungen att designa en logotyp som jag kunde sätta på papperspåsen. Min första idé var att animera den i Flora AI, så att loggan stämplades på påsen med en stämpel, men efter många försök fick jag ge upp och köra på en enkel cinematograph-animation av kaffet istället (ändå kul!).
Jag letade olika babka-recept på nätet och tog delar av fyra olika, samt ändrade lite efter egen smak. Det blev jättebra! Så kul att smaka, äntligen. Jag skulle säga att det smakar som en blandning av kanellängd och kladdkaka/brownie – så gott!
Chocolate babka (not the lesser babka)
(2 babkas)
Ingredienser till fyllningen
175 g smör
1,25 dl strösocker
0,75 dl kakao
170 g mörk choklad, 70% (smält)
0,25 tsk kanel
en nypa salt
Ingredienser till degen
1 msk torrjäst
0,75 dl socker
1,25 dl vatten
4,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1,25 dl valfri mjölk (jag tog havremjölk)
175 g smör (smält)
2 ägg
Ingredienser till sockerlagen
1,5 dl vatten
2,25 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här
Börja med degen: blanda torrjäst med vetemjöl, vaniljpulver och socker.
Smält smöret, ta bort från plattan och häll i mjölken och vattnet. Låt svalna till ca 38 grader.
Häll smörblandningen över mjölblandningen och addera äggen.
Knåda med matberedare eller för hand några minuter. Degen ska vara slät men fortfarande klibbig.
Låt jäsa under bakduk i 1,5-2h.
Under tiden, gör fyllningen: rör ihop rumsvarmt smör med socker och häll sedan i den smälta chokladen (går snabbt att smälta i micron, funkar fint) tillsammans med kakao, kanel och salt. Blanda ihop till en slät smet.
Förbered sockerlagen genom att värma upp vattnet i en kastrull och häll i socker och vaniljpulver. Rör tills sockret löser sig. Låt svalna.
När degen jäst till ca dubbel storlek, dela den i två delar och kavla ut den ena delen till en rektangel (ca 0,5 cm tjock, som en vanlig bulldeg).
Bred ut hälften av chokladfyllningen på degen i ett jämnt lager och rulla sedan ihop från långsidan, till en lång rulle.
Dela rullen i två halvor på längden och twista sedan ihop halvorna (snurra dem några varv runt varandra, det är inte så noga exakt hur).
Lägg flätan i en brödform som du klätt med bakplåtspapper.
Gör likadant med den andra deghalvan. Om du bara har en brödform kan den andra flätan ligga och vänta på bakplåtspapper tills formen blir ledig.
Låt de två babkaflätorna jäsa under bakduk i 30 min.
Pensla på lite sockerlag på flätorna och grädda en i taget i 175 grader, ca 40 min, tills de är gyllenbruna. Pensla på lite mer sockerlag ett par gånger under gräddningen.
Låt svalna helt innan du skär upp i skivor. Nom nom!